Ανακοίνωση για τη σύλληψη του Nadir Nouri

Ανακοίνωση για τη σύλληψη του Nadir Nouri

Πολυγλωσσική βιβλιοθήκη «We Need Books» στην Κυψέλη

 

Όπως πληροφορηθήκαμε από το Δελτίο Τύπου της Αφγανικής Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Κοινότητας στην Ελλάδα, στις 4 Ιανουαρίου του 2022 ο Nadir Nouri συνελήφθη κάτω από το σπίτι του στην Αθήνα. Από τότε, κρατείται στην Πέτρου Ράλλη λόγω ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη μη ανανέωση της άδειας παραμονής του.

Γνωρίσαμε τον Nadir στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Αντιγόνες: Σώματα της αντίστασης στον σύγχρονο κόσμο» και ειδικότερα στο πλαίσιο ενός κομβικού για την έρευνά μας εργαστηρίου που διεξήγαμε με συμμετέχοντες-ουσες μεταναστευτικής και προσφυγικής προέλευσης και στο οποίο ο μύθος της Αντιγόνης συνδέθηκε με την πραγματικότητα του εκτοπισμού και της επισφάλειας. Ο Ναντίρ συνέβαλε καθοριστικά στη διεξαγωγή του εργαστηρίου αυτού: μας έφερε σε επαφή με μελλοντικούς-ές συμμετέχοντες-ουσες, ενώ είχε την ευγένεια και τη γενναιοδωρία να μας προτείνει και να συμβάλλει σημαντικά ώστε να μας παραχωρηθεί, για τις ανάγκες του εργαστηρίου, ο χώρος της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης στην Κυψέλη. Στο σημείο αυτό πρέπει να σταθούμε. Ο Ναντίρ Νούρι είναι ο κεντρικός εμπνευστής ενός εγχειρήματος μοναδικής εμβέλειας, το οποίο εκτείνεται από την παροχή βιβλίων σε διάφορες γλώσσες σε προσφυγικά camps ως τη δημιουργία της πολυγλωσσικής βιβλιοθήκης στην Κυψέλη «We Need Books»: την πρώτη πολυγλωσσική δανειστική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα, με μια ολοένα αυξανόμενη συλλογή που αριθμεί πάνω από 14000 βιβλία σε πάνω από 30 γλώσσες. Η βιβλιοθήκη αυτή, που αποτελεί παράλληλα ζωντανό πολιτιστικό κέντρο με πολυεπίπεδη δράση, μαρτυρεί την καίρια, ουσιαστική και μοναδική συνεισφορά του Ναντίρ Νούρι στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή της Ελλάδας, μέρος άλλωστε του πολυσχιδούς και επίμονου έργου του σε δραστηριότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ένταξης και τη διαπολιτισμική επικοινωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ναντίρ Νούρι έχει επίσης σημαντική επαγγελματική εμπειρία σε συνεργασία τόσο με πολιτισμικούς φορείς όσο και με υπηρεσίες σχετικές με το μεταναστευτικό ζήτημα στην Ελλάδα.

Η μη ανανέωση της άδειας παραμονής των δικαιούχων επικουρικής προστασίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Για ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν χαρτιά, ως δικαιούχοι προστασίας, που είχαν εργαστεί στη χώρα για χρόνια συμβάλλοντας στην οικονομία, που είχαν ενεργή συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου, η μη ανανέωση των αδειών παραμονής διακόπτει βίαια τη ζωή τους αλλά και, όπως στην περίπτωση του Ναντίρ, την πολύπλευρη κοινωνική και πολιτισμική τους προσφορά στον τόπο.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας και όλοι-ες οι συμμετέχοντες-ουσες του εργαστηρίου συντασσόμαστε με το αίτημα της Αφγανικής Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Κοινότητας στην Ελλάδα, να ανανεωθεί η άδεια παραμονής του Ναντίρ και να ελευθερωθεί άμεσα.

 

Αθηνά Αθανασίου
Άλκηστη Ευθυμίου
Αθηνά Παπαναγιώτου
Όλγα Ταξίδου
Έλενα Τζελέπη
Μάριος Χατζηπροκοπίου

 

Για να διαβάσετε το σχετικό Δελτίο Τύπου της Αφγανικής Κοινότητας ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.facebook.com/afg.mr.greece/posts/463702425461744