Στα όρια της πόλης: Αποκειμενοποιήσεις και διεκδικήσεις στην Αντιγόνη

Στα όρια της πόλης: Αποκειμενοποιήσεις και διεκδικήσεις στην Αντιγόνη

Doğa Yirik, Uninterrupted (2022), video essay, film still
Image description: Kıymet Karakoç at labour day in Paris, France, 1987
Photo by Hasan Karakoç, Source: Yirik Family Archive

 

Συμμετοχή της Έλενας Τζελέπη στην έκθεση Waste/d Pavilion, Episode 3 με το κείμενο «Στα όρια της πόλης: Αποκειμενοποιήσεις και διεκδικήσεις στην Αντιγόνη».

State of Concept Athens (Τούσα Μπότσαρη 19)
14 Οκτωβρίου – 22 Δεκεμβρίου 2022

Το 3o Επεισόδιο του Waste/d Pavilion συγκεντρώνει έργα, πρότζεκτ, κείμενα που εστιάζουν στα ζητήματα της γλώσσας και του σώματος ή του σώματος της γλώσσας.

Τα πορτρέτα των δραστών του βίαιου ομοφοβικού φόνου του φοιτητή Matthew Shepard το 1998, η κληρονομιά του Αμερικανικού Νέου Χορού με φόντο τα αγάλματα του Χέλμουτ Κολ, του Τζορτζ Μπους και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οικογενειακές ιστορίες από μια επαναστατική τουρκική μαρξιστική οργάνωση των ‘70s-’80s που δεν έχουν ειπωθεί, ο ήχος των χάλκινων που αντικατέστησε την απαγορευμένη γλώσσα στη Δυτική Μακεδονία στην περιοχή των Πρεσπών, ο άγνωστος φάκελος ανταλλαγής γλυπτών “ελληνοβουδιστικής τέχνης”, πειραματισμοί που αφορούν τη χρήση της αγγλικής γλώσσας ως υποχρεωτικής λίνγκουα φράνκα, είναι κάποια παραδείγματα από τις ποικίλες “παραβιάσεις” που παρουσιάζει η έκθεση.

Τα απόβλητα σώματα, ανθρώπινα και μη, οι γλώσσες, οι ιστορίες τους δεν τελειώνουν, όπως δεν τελειώνουν και οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές που συνεχίζουν να μας εκτοπίζουν. Η γλωσσολογική στροφή, ο ερευνητικός και εκπαιδευτικός προσανατολισμός των τεχνών συντονίζονται με πολλαπλούς τρόπους με την παγκοσμιοποιημένη συνθήκη και τον γνωσιακό καπιταλισμό. Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών (ΠΑΤ) είναι γέννημα αυτής της συνθήκης. Η γλώσσα και το σώμα που κατοικούμε βρίσκονται στον πυρήνα αυτών των μεταστροφών. Τα υποκείμενα που επιτελούμε αφορούν με πολλαπλούς τρόπους την κυριαρχία, την υποτέλεια, την χειραφέτηση.

Καθώς η πραγματικότητα ενός ακόμη δύσκολου χειμώνα πλησιάζει, οι ευάλωτες οικονομίες καθίστανται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τις ισχυρές. Το να φανταστούμε νέους τρόπους ενδυνάμωσης, αλληλεγγύης, αντίδρασης παραμένει το ζητούμενο. Μια μπάσταρδη γλώσσα (της τέχνης) μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο 3ο Επεισόδιο του Waste/d Pavilion συμμετέχουν οι Δημήτρης Αμελαδιώτης & Βιργινία Μαστρογιαννάκη, Υπατία Βουρλούμη, Jeremiah Day – Fred Dewey & Simone Forti, Αναστασία Διαβαστή, Kevin Jerome Everson, Σοφία Μαυραγάνη, Νατάσα Μπιζά, Henrik Olesen, Sarp Özer & Doğa Yirik, Χαρά Στεργίου, Έλενα Τζελέπη, Nikoline Van Harskamp.